Triunghiul Initiatic: Cetatuia, Namaiesti, Corbii de Piatra

Tabara Spirituala si de Autocunoastere din 23 Martie 2013 VEZI INREGISTRARILE EXCURSIEI 

In data de 23 martie 2013 am plecat pe urmele uriasilor si dacilor la Cetatuia, Namaiesti si Corbii de Piatra.

Dimineata am simtit ca ne asteapta o zi frumoasa de primavara, desi era anuntat Cod Portocaliu de ploaie. Rasaritul Soarelui ne-a prins pe drumul catre Cetatuia, in masina, si …. ce sa vezi……SURPRIZA: cerul era senin, iar pe perioada intregii zile Soarele ne-a incalzit cu razele sale.

Pe drum am vizionat un documentar, am discutat despre Legea Atractiei si am prezentat cateva date istorice si legende ale Cetatuiei.

Pe poteca ce urca catre actuala manastire mi-a venit in minte un mesaj al Parintelui Arsenie Boca pe care l-am primit Tabara Interad 23 martie 2013 Cetatuiaanul trecut, cu o seara inainte de a urca la Grota sa din Muntii Fagarasi: “… voi pentru ce vreti sa faceti acest drum…”. Ne atragea atentia asupra motivatiei care ne anima pe fiecarea in parcurgerea acestui drum.

Si cum nimic nu este intamplator, ulterior am inteles de ce trebuia sa transmit si acestui grup mesajul parintelui. De fapt, trebuie sa fim in permanenta constienti de motivatia care se “ascunde” in spatele optiunilor noastre, indiferent ca se refera la o calatorie catre un loc sacru sau o alta decizie pe care trebuie sa o luam in viata de zi cu zi.

Tabara Interad 23 martie 2013 Cavalerul tracCand mai aveam cativa metri de a intra in curtea manastirii bateau clopotele, vestind inceperea slujbei.

Ajunsi la manastire, in fata Cavalerului Trac un alt mesaj din astral a fost: “… unii dintre voi ati venit pentru a  va intalnii cu Noi, iar altii in trecut v-ati temut si acum ati venit pentru a va vindeca de acea frica…”. Nu am simtit (considerat) sa spun cu voce tare acest mesaj si nici nu am intrebat la cine se refereau punctual, probabil nu asta era important.

In Grota Mosului ( Grota lui Zalmoxis) mesajul a fost de fapt una din Cele Zece Porunci : “Iubeste-l pe aproapele tau, ca pe tine insuti”. In acelasi timp o participanta din grup ne-a marturisit ca in minte ii venea cuvantul IUBIRE care se tot repeta. Acesta poate fii un semn al deschiderii clarauditiei. Precizez ca, asa cum de altfel mentioneaza si alti autori de specialitate, clarvederea, clarauzul sau clarsimtul se manifesta prin intermediul mentalului. Toate aceste mesaje pe care le percepem din Planul Astral le constientizam printr-un gand sau o imagine mentala. Persoanele care au frecvent intuiti sau premonitii sunt destul de aproape de trezirea (activarea) acestor capacitati.

Tabara Interad 23 martie 2013 bisericaRevenind la traseul nostru, am intrat in biserica rupestra unde avea loc slujba sustinuta de Parintele Modest – staretul manastirii. Vibratia inalta a lacasul era amplificata si de trairea celor care participau la slujba. Cu smerenie si surprindere am remarcat ( impreuna cu una din participantele din tabara de la inceputul acestui an la Sarmizegetusa Regia) ca in acele momente se rostea din Acatistul catre Dumnezeu Tatal. Am fost martorii unei “frumoase coincidente” in care suntem constientizati din nou de prezenta Creatorului in deplasarile noastre. (Pentru a intelege mai bine ce vreau sa spun va indic sa cititi Jurnal de calatorie 31.01.2013).

Tabara Interad 23 martie 2013 sfantulIn biserica noua de lemn am poposit langa racla Sfantului Ioanichie, a caror moaste au fost descoperite intruna din grotele sapate in peretele muntelui pe care se afla Cetatuia. De la Crucea Dorintelor am putut admira frumoasa priveliste a Vaii Dambovitei scaldata in razele soarelui si ne-am rugat pentru implinirea dorintelor noastre.Tabara Interad 23 martie 2013 crucea

La Cetatuia s-au descoperit urmele unei asezari dacice, precum si inscriptii care inca nu au fost descifrate. Astfel de inscriptii am gasit si in Grota Mosului. Aici am descoperit o continuitate a spiritualitatii ale carei inceputuri se presupune ca au radacinile din vremea uriasilor, deci mai vechi decat civilizatia geto-daca.

Tabara Interad 23 martie 2013 urmeleMarturie a acelor timpuri sunt urmele de pasi din perioada ultimei glaciatiuni care ar apartine unor oameni cu o inaltime de aproximativ trei metri, desi legenda le atribuie lui Negru Voda, care prin dovada de evlavie ar fii topit piatra.  Versiunea stiintifica este mult mai aproape de adevar, intrucat la poalele muntelui pe langa vasele de lut au fost descoperite si oase de oameni uriasi (inaltime aproximativ 3m.), care se spune ca “ar fii luat calea strainatatii”. In afara de aceste dovezi palpabile, trairile si viziunile pe care le-am avut la atingerea urmelor de pasi sunt in acelasi sens.

 Tabara Interad 23 martie 2013 Burebista si Decebal

Invatatii spun ca bisericuta rupestra ar fii fost un templu dacic, ulterior denenind loc crestin de rugaciune. Pustnicii daci erau numiti “calatori prin nori” care stiau sa aduca alinare atat sufletului cat si trupului prin lecurile pe care le preparau. Il citez pe Parintele Modest care spune ca: “Pustnicii daci erau aceia care alinau si suferintele trupesti ale oamenilor, eu am spus-o  si o mai spun, dar cu durere: odinioara preotii erau niste initiati, in toate tainele preotiei”.

La intoarcere am fost intampinati de acceasi tigancusa simpatica care mi-a amintit ca i-am promis ca o sa-i dau ceva cand revin la masina. Personal, de fiecare data cand am mers la Cetatuia nu m-am simtit agasata de micutii cersetori si va rog sa nu uitati: “Iubeste-ti aproapele…”.

Micuta tigancusa m-a rugat, daca mai vin pe acolo, sa-i aduc haine vechi si incaltaminte, indiferent de marime, caci au familie numeroasa. Intr-adevar au nevoie, pentru ca hainele ei erau uzate si incaltamintea era dezlipita si o strangea. Am vazut pe chipul lor bucuria pe care o simteau cand savurau o eugenie sau un pachet de biscuiti.

Am continuat drumul care Manastirea Namaiesti unde maica stareta ne-a aratat o frumoasa colectie de straie populare vechi. O alta “coincidenta”, din care unii dintre noi ar trebui sa invete ceva, a fost faptul ca in aceasta perioada Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului se afla in Bucuresti. Practic chiar obiectul de cult care atrage pe tot pelerinul, lipsea din biserica rupestra.

Prea putini sunt cei care vor sa recunoasca ca si acest lacas de cult a fost inainte de crestinism, templu dacic. Acest fapt este atestat si de chiar istoria denumirii acestui loc, care se atribuie afirmatiei pe care Sf. Apostol Andrei a facut-o catre cei care il insoteau, crezand ca in grota (actuala biserica) va intalni pe un slujitor al lui Zalmoxe si negaindu-l, a spus: “Nemo est” (nu este nimeni) – NAMAIESTI. Sfantul Andrei a lasat in partea de nord a grotei, aproximativ in acelasi loc in care este si astazi expusa Icoana Maicii Domnului, care se spune ca ar fii una din cele 12 icoane pictate de Sfantul Apostol Luca.

Tabara Interad 23 martie 2013 NamaiestiNe-a atras atentia arhitectura interioara a lacasului de cult care are elemente caracteristice comune si cu Templul rupestru precrestin de la Sinca Veche. Exista aceeasi “cale de comunicare cu cerul” sub forma unei cupole si piatra cioplita (in zona catapetesmei actuale a bisericii) are forma unui trunchi de om (cap cu umeri) care, in dreptul capului are deschiderea (cupola) catre cer. Trebuie recunoscut faptul ca bisericile actuale “s-au inspirat” si au preluat din arhitectura templelor precrestine, demonstrand astfel ca de milenii a existat o continuitate, inclusiv in forma constructiilor a lacasurilor de cult care erau destinate comunicarii cu Divinitatea.

Acelasi “ochi catre cer” am intalnit si in Grota Veterani de la Cazanele Dunarii (se poate vizita cu ocazia deplasarii pe care o organizam in data de 16 mai 2013 si 2 octombrie 2013).

Pe exteriorul bisericii rupestre Namaiesti se afla urmele unor inscriptii nedeschifrate, precum si urmele cioplirii pietrei in scopul alipirii unor constructii.

Ajunsi la Corbii de Piatra in interiorul bisericii sapate in piatra descoperim alte elemente comune cu Templul Ursitelor (Dorintelor, Inimii) de la Sinca Veche: doua altere separate (ulterior s-a spart peretele despartitor pentru a ramane un singur altar, se presupune ca modificarea a fost facuta in urma cu 200 ani), in interirul altarelor se afla arcade cu santuri (ca si cum ar fii tocul unor usi cu inchidere etansa) si urmele de cioplire identice ( se pot observa mai bine afara in dreptul hornului). (La Templul Dorintelor de la Sinca Veche ajungem cu ocazia taberelor pe care le organizam in data de 2 august 2013 si 15 noiembrie 2013)

Tabara Interad 23 martie 2013 Corbii de PiatraDenumirea locului Corbii de Piatra este legata de existenta pustnicilor daci care vietuiau in grotele sapate in stanca si care datorita vestmintelor negre, precum si a faptului ca era numiti si “calatori prin nori” traind asemeni corbilor. O alta legenda vorbeste despre existenta unor corbi uriasi care cu ciocurile lor ar fii sapat in munte cuiburile.

In intetiorul bisericii ne-au aparut in fotografii cateva sfere de lumina si sentimentul pe care l-am avut  a fost ca ne intoarcem in timp si simtim evlavia rugaciunii inaintasilor nostri. Pe aceste meleaguri candva se presupune ca ar fii fost Cetatea dacica Helis, fapt mentionat de raposatul invatator al satului Domnul Andreescu.

Tabara Interad 23 martie 2013 CascadaIstoria merge si mai in urma in timp, unde in curtea batranei Uta, gasim prins in munte urme ale uriasilor. Am avut bucuria sa admiram frumoasa cascada din curtea batranei. Un sentiment de fericire am trait impreuna cu o parte din participanti cand stateam in spatele caderii de apa. Era o traire diferita, noua in acel moment care nu o pot compara cu nimic. Privind in dreapta mea, imaginea era invaluita intr-o usoara ceata (ceva asemanator am vazut in Muntii Buzaului, un portal). Am fost trei persoane care am trait aceasta experienta si acea senzatie de bine, ca nu am mai fii plecat de sub muntele de pe care cadea suvoiul de apa. Parca eram intr-o lume de poveste. Ne doream sa atigem picaturile de apa care se prelingeau pe peretele muntelui si ne simtem fericiti precum niste copii. Mentionez ca, aceasta cascada nu este mereu, deoarece paraul pe parcursul anului uneori seaca.

La intoarcere catre Bucuresti, majoritatea participantilor erau nostalgici ca deplasarea se incheie. Ne-am intors in schimb mai bogati sufleteste!

Drepturi autor rezervate: Dimitria Puchiu – Specialist in bioterapie si info-energetica

Urmatoarea excursie ”Triunghiul Initiatic: Cetatuia, Namaiesti, Corbii de Piatra” are loc in data de 19 octombrie 2013 – VEZI PROGRAMUL EXCURSIEI

Alte concluzii ale acestei excursii, le puteti afla vizionand  INREGISTRAREA CONFERINTEI DIN BUCURESTI 30 martie 2013.