Cetatile dacice din Muntiii Orastiei fac parte din Patrimoniu UNESCO.
Cetatile Blidaru si Costesti – Cetatuie situate in jurul Sarmizegetusei faceau parte din sistemul de aparare, iar
Cetatea Fetele Albe era locul de initiere al Preoteselor.
SARMIZEGETUSA REGIA
Cetatea Sarmizegetusa Regia(= cea regeasca), impreuna cu zona sacra, se intinde pe o suprafata de aproximativ 30.000 metri patrati, iar asezarea civila pe o suprafata de 3 km.
Sarmizegetusa Regia isi are incepurile in timpurile de demult, fara a fi precizata cu exactitate data construirii sale. Singurul reper consemnat in istorie este faptul ca in sec. I i.Hr. Burebista (82 – 44 i.Hr.), intemeietorul Statului Dac, stramuta capitala Daciei la Sarmizegetusa Regia.
Sarmizegetusa Regia a fost centrul de putere politico-administrativ si religios al Statului Dac.
Cel care si-a pus amprenta asupra Sarmizegetusei a fost si Deceneu, Mare Preot si sfatuitor al lui Burebista. Strabon consemneaza: „Burebista … și-a luat ca ajutor pe Deceneu, un bărbat vrăjitor, care umblase multă vreme prin Egipt, învățând acolo unele semne profetice, datorită cărora susținea că tălmăcește voința zeilor. Ba încă, de la un timp era socotit și zeu, așa cum am arătat când am vorbit de Zamolxe. Ca o dovadă de ascultarea ce i-o dădeau geții, este și faptul că ei s-au lăsat înduplecați să-și stârpească viile și să traiască fără vin” (Geografia:VII,3,11)
Dupa asasinarea lui Burebista de catre aristocratia nemultumita, Statul Dac se destrama in 4-5 state, dar centrul Transilvaniei va fi condus de Deceneu. Astfel, in perioada 44 -27 i.Hr., Deceneu are cele doua functii de preot si rege. Avand autoritate morala si politica, el revigoreaza spiritualitatea geto-dacilor prin inlaturarea cultului dionisiac, s-a opus patrunderii in Dacia a cultelor straine, organizeaza triburile si casta sacerdotala, a impartit pe geti in Ordinul Pileatilor si Ordinul Comatilor. Avea vaste cunostinte astronomie, agricultura, etica, fizica in armonie cu natura, filozofie. In acest sens, Iordanes spune: „ Observând înclinația lor de a-l asculta în toate și inteligența lor nativă, el i-a inițiat în aproape toată filozofia, căci era maestru priceput în aceasta. El i-a învățat etica, dezvățându-i de obiceiurile lor barbare, i-a instruit în fizică, făcându-i să traiască potrivit cu legile naturii, pe care goții [geții] transcriindu-le le păstrează până azi [sec VI e.n.] cu numele de belagines; i-a învățat logica, făcându-i superiori celorlalte popoare în ce privește mintea; arătându-le practica, i-a îndemnat să-și traiască viața în fapte bune; demonstrându-le teoria, i-a învățat să contemple cele 12 semne ale zodiacului, iar prin ele mersul planetelor și toată astronomia, lămurindu-i cum crește și scade discul lunii și cu cât globul de foc al soarelui întrece măsura rotunjimii pământului și le-a expus sub ce nume și sub ce semne cele 345 de stele trec de la răsărit la apus, ca să se apropie sau să se depărteze de polul ceresc. Vezi ce plăcere (este) ca niște oameni prea viteji să se îndeletnicească cu doctrinele filosofice, când mai aveau puțin răgaz de războaie. Puteai să-l vezi pe unul cercetând poziția cerului, pe altul proprietățile ierburilor și ale arbuștilor, pe acesta studiind creșterea și scăderea Lunii, pe celălalt observând eclipsele soarelui și cum, prin rotația cerului, Soarele vrând să atingă regiunea orientală, este adus înapoi în regiunea occidentală. Getul se linistește de îndată ce primește explicația acestor lucruri. Aceasta și multe altele, învățând Deceneu pe geți, prin știința sa, a strălucit în mijlocul lor ca o adevărată minune. (Getica;XI;69—70)
La Sarmizegetusa Regia, in zona sacra, templele porta numele planetelor, Templul Pamant (Marele Sanctuar Circular) avea si functia de Calendar. Tot aici s-a descoperit relicva unui vas in care se oglindea cerul.
Finalul acelei epoci de glorie al Sarmizegetusei Regia este legat de ultimul rege, Decebal (87 – 106 d.Hr.). Din cauza tradatorilor, Sarmizegetusa a fost cucerita de trupele romane in anul 106.
Pana in prezent, linistea s-a asternut peste „Inima Daciei” si vestigiile trecutului au fost „aparate” de vegetatia deasa. Locul vitejilor soldati a fost luat de falnicii fagi seculari, caci Dumnezeu vegheaza..
Chiar daca tihna acestor locuri mai este tulburata uneori de actiunile cautatorilor de comori, sacralitatea acestui loc dainuie si va dainui. Marturiile trecutului se vor lasa descoperite cand oamenii vor fi pregatiti sa afle ADEVARATA ISTORIE.
Ceea ce reprezinta cu adevarat Sarmizegetusa Regia pentru neamul nostru si pentru intreaga civilizatie, nu consta in comorile materiale, ci in cele spirituale.
Initiatii, sacerdotii acelor timpuri au creat si au lasat urmasilor o Poarta catre Lumina.
Acest portal energetic va ramane deschis, indiferet de vointa si actiunea intunecata a unora. Zona sacra a Sarmizegetusei Regia este unul din locurile in care Cerul coboara pe Pamant, unde omul si-a descoperit natura Divina. Aceste locuri pastreaza energiile primordiale si ajuta pe toti cei care vin in contact cu ele sa-si descopere potentialul interior.
FETELE ALBE
La Cetatea Fetele Albe se pot vedea in prezent ruinele unei asezari civile si ale unui templu. Datele arheologice sunt aproape inexistente, sigurele cercetari oficiale s-au facut in anii 1960 -1970. Vegetatia acopera intrega suprafata a cetatii. Cetatea este situata pe coasta de sud a Dealului Muncelului si una caile de acces porneste de pe Valea Alba.
Constiinta spirituala a geto-dacilor avea la baza credinta nemuririi. Stiau ca in planul fizic ei exista temporar intr-un corp fizic, asfel nu se temeau de moarte. Slujitorii cultului dacic erau Preotii lui Zalmoxe si Preotesele lui Bendis – Zeita Mama a Pamantului.
Fetele Albe este un loc sacru, in care Preotesele erau initiate. Exista marturi ale localnicilor si ale unor persoane care au dorit sa ajunga la Fetele Albe, care povestesc ca s-au ratacit pe acest drum in conditiile in care cunosteau poteca, iar din loc in loc exista marcaje. Acest fapt, certifica existenta unor filtre energetice care selecteaza persoanele sau momentul in care este permis accesul in cetate. De asemenea, chiar si natura concura la limitarea accesului prin poteca abrupta care iti taie rasuflarea, iar ultima portiune a padurii uscate are un aspect sinistru care pe unii ii infioara.
Legendele, informatiile percepute de persoanele cu capacitati extrasenzoriale si trairile personale ale celor care ii trec pragul, reusesc sa mai reconstituie istoria Fetelor Albe. Pentru a afla o parte din tainele Templului Preoteselor poti sa mergi impreuna cu noi in Tabara pe care organizam in perioada 09 -13 iulie 2014
CETATUIE (COSTESTI)
Cetatea Cetatuie – Costesti face parte din patrimoniul UNESCO si a fost construita la sfarsitul Sec. II i. Hr. inceputul Sec. I i.Hr. Asezarea civila se intindea pe Valea Gradistei. Cetatea /fortareata este situata pe platoul superior al dealului la 514 m. altitudine.
Burebista stabileste la Costesti prima capitala a Statului Dac. In jurul cetatii au fost construite patru temple.
Fiecare templu se distinge printr-un tip de vibratie specific. Mai multe informatii in acest sens poti primi si percepe personal in timpul taberelor pe care le organizam.
In construirea cetatii s-a folosit tehnica elenistica combinata cu cea autohtona (murus dacicus). Zidurile din partea sud si est, care au fost construite in tehnica elenistica, aveau dublu rol: de aparare si de sustinere a teraselor superioare.
Sisteme defensive ale Cetatuiei erau contituite din: valurile de pamant ramforsate cu palisade, zidurile, turnurile de aparare. In interiorul cetatii, pe culme sunt doua turnuri-locuinta si scara monumentala cu sistem de scurgere al apelor pluviale.
BLIDARU
Cetatea Blidaru a fost construit in Sec. I i.Hr. pe culmea Blidadului la o altitudine de 750 m., langa Satul Costesti, Comuna Orastioara de Sus din Judetul Hunedoara.
Cetatea Blidaru este cel mai puternic complex fortificat din zona, avand o intindere de 6000 metri patrati si este una din cele sase fortarete din Muntii Orastiei alaturi de Sarmizegetusa Regia, Costesti, Piatra Rosie, Capalna si Banita.
Fortificatia a fost construita in doua etape si cuprinde doua incinte unite intre ele si sase turnuri de observatie. Prima incinta, din partea superioara a platoului, are o forma trapezoidala si a fost prevazuta cu patru turnuri plasate in colturi. In interior se afla un turn locuinta. Ulterior a fost construita cea de-a doua incinta in forma pentagonala.
Blidaru este singura cetate care nu a putut fi cucerita de catre romani. Soldatii daci au rezistat in interiorul cetatii pana in momentul in care au epuizat resursele de apa si hrana.
In afara de rolul defensiv pe care il avea ceattea, aici erau un centru de instruire al soldatilor si initiatilor in arta razboiului. Prin tehnicile invatate aici se incerca evitatare conflictelor fizice directe si evitarea pierderilor de vieti din ambele tabere. Astfel, pregatirea fizica militara se imbina cu cea spirituala, prin activarea capacitatilor interioare.
Descoperirea unui templu patrulater, in apropiere cetatii, pe „Pietroasa lui Solomon”, demonstreaza inca o data pregatirea complexa care se transmitea soldatilor si nivelul inalt de cunoastere al geto-dacilor prin aplicarea strategiilor militare cu metodele de accesare a informatiilor de la distanta.
Autor: Dimitria PUCHIU
Drepturi rezervate: SC INTERAD SRL